roof renewal

STEG FOR STEG: HVORDAN MALE UTVENDIG

9. okt. 2022

Sesongen for utvendig fokus har startet. Hva skal gjøres, hva er ønskene og hva bør prioriteres! Sett i gang med planleggingen, og med gode tips og sjekklister på veien kan må få til dette, samtidig som man kan nyte noen varme dager.

Vi tar for oss en tre stegs plan, samt noen vanlige troubleshoots som viser veien til suksess. Her er oversikten:

  1. Planlegging

– Fargevalg

– Riktig maling og utstyr

– Været..

– Stillas

– Fremdriftsplan

  1. Forberedelser

– Opprydding

– Befaring av bolig

– Vask med kraftvask

  1. Påførings anvisning

– Tidligere behandlet treverk

– Nytt treverk

– Mur/Grunnmur

– Dører/vinduer

Problematikk

– Impregnert og høvlet trevirke

– Solblærer

– Tørkesprekker

– Avskalling/avflakning

– Linolje behandlet kledning

La oss gå dypere inn i materien og la oss forklare veien til suksess!

1. PLANLEGGING

Farger

Nå er muligheten inne for å endre uttrykket etter ønske, det tar tid å finne farge, men resultatet blir så bra når det er nøye planlagt. Man kan ta inspirasjon fra både historiske farger, beliggenhet, personlige preferanser og nærliggende elementer. Det kan for mange virke skremmende å velge farger, da vi har sett trenden av grått, hvitt og sort. Men med god tid og noen prøve bokser kan man komme frem til en nydelig sammensetning. Husk å male opp et stykke, for å se fargens egenart fra morgen til kveld. Ta gjerne hensyn til arkitektur, nærliggende bygg, hage elementer og takstein-farge. Ved å ta turen innom oss kan du få kyndig hjelp, eller send en mail med bilder til post@husfornying.no

Riktig maling & utstyr

Her er det ikke pris som bør være hovedføringer, men kvalitet og holdbarhet. Om du regner ut m2 pris på malingen, og tar utgangspunktet i antall timer det tar å male vaske og planlegge, samt intervallene som må til for å overmale så vil dette gi deg en indikasjon på hvor godt du kommer ut ved å bruke kvalitetsmaling, kontra maling som får behov for å males etter 4-8 sesonger. Vi presenterer Drywood Husmaling som du kan lese mer om her inne. Men vi oppfordrer alltid kundene våre til å gjøre grundig research. Med Drywood får du 14 års garanti, om du legger på to gode strøk, og tre i sydveggen. Malingen er også vedlikeholdsfritt. Maleutstyret utgjør en stor del av jobben. Sørg for riktig kost til malingen, de fleste malinger har malerkoster som er spesielt egnet for nettopp det produktet.

Været…

Nei, man kan ikke forutse været men man kan få en indikasjon. Om mulig, planlegg etter varsler og tendenser. Fordelen med Drywood er at den tørker fort, innen en time om det skulle være meldt regnskur.

Her er tommelfingerreglene for Drywood Husmaling og temperaturer:

  • Brukes i temperaturer over 8°
  • Ikke frost i løpet av tre døgn
  • Maksimum 70% relativ luftfuktighet
  • Må ikke brukes i sterk sol
  • Dugg kan gi matte skjolder
  • Ikke over 20% fuktighet i kledning
  • Vær oppmerksom på fukt og råteskader i treverk og betong før du maler

Stillas

Å bruke stillas vil øke effektiviteten. Om du kjøper inn maling, og planlegger godt på forhånd så vil du lett tjene inn dette med tanke på tiden du bruker på veggen. Dette er spesielt med tanke på hvis du må opp i høyden. Du får bedre arbeidssituasjon og øker sikkerheten. Fordelen med Drywood Husmaling er at den er overmalbar etter en time, så du kan gjøre deg ferdig med en hel vegg 2-3 strøk, samt staffasje og vinduer før du flytter stillaset over til neste side. Om du ønsker å bestille maler til å utføre jobben for deg bør dette planlegges i god tid!

Fremdriftsplan

Lag en grov fremdriftsplan, dette er nok spesielt viktig hvis du leier stillas, da det utgjør reelle utgifter hver dag. Sett opp en oversikt og delmål når du skal være ferdig med planlegging, forberedelser og utføring. Dette vil sette alt i et mer realistisk bilde, og du vil føle at du har oversikt og kontroll over ukene som kommer.

2. FORBEREDELSER

Opprydding

Ta en vårrengjøring utvendig. Fjern alt av uvedkommende gjenstander, dra på fyllinga eller legg det ut for salg/gi bort. Det er viktig å rense opp, så vær raus. Rydd i busker, og rak bort løv og skitt langs husveggene. Dette skaper en ren og ryddig palett til de konkrete stegene frem mot en nymalt bolig.

Befaring av boligen

Dette er viktig! Ta en nøye inspeksjon av boligen, ser du noen fuktskader eller råte? Er det bobler/blærer på kledningen? Er kledningen medtatt slik at den virker svært tørr? Har den mange skader? Noter alle punkter du ser som bør håndteres eller som du er usikker på. I de fleste tilfeller er det enkle løsninger. Ta gjerne bilder og skriv til oss hva problemstillinger er så skal vi hjelpe etter beste evne: post@husfornying.no

Vi kan hjelpe deg videre!

Vask

Å vaske huset grundig er noe av det viktigste du kan gjøre av forhåndsarbeid. Uten en grundig vask og skylling frafaller garantien og du kan risikere kjedelige problemstillinger. Det er viktig at du tar i bruk Kraftvask, ikke Husvask da disse har forskjellige egenskaper.

Velg mellom to alternativer:

Høytrykk har en fordel med at det går raskt! Og det er for noen også noe mer overkommelig å stå der med maskineriet kontra hageslange og kost. Men, du utsetter også treverket for påkjennelse og skal være forsiktig når du vasker veggen, spesielt eldre kledninger. Unødvendig vanninntrengning fører til at tørketiden kan ta opp til en-to uker. Kledningen skal ikke ha mer enn 20% fuktighet.

Tips: Spyl vinduene før påføring av kraftvask, for å unngå skjolder. Skyld veldig godt og være rask rundt vindus partiene.

Kostevask har også sine klare fordeler, man trenger ikke investere i dyrt eksternt utsyr. Det eneste du trenger er en hageslange, husvask kost, stor bøtte og teleskopstang. Det er viktig å huske på å beskytte huden mot kraftvask. Den er etsende, så bruk gjerne beskyttelsesbriller, hansker og langermet genser og bukse. Når du setter i gang med denne prosessen er det anbefalt å ta det i seksjoner. Begynn øverst og jobb systematisk. Skyll veggen godt med vann først, og deretter vask grundig med kraftvask blandingen. Du må skrubbe for å få bort møkk, så dette er en workout! Skyll deretter grundig med rent vann, gjenta prosessen. Man regner fem dager til en uke med tørketid. Kledning skal ikke ha fuktighet over 20%.

Tips: Spyl vinduene før påføring av kraftvask, for å unngå skjolder. Skyld veldig godt og være rask rundt vindus partiene.

3. PÅFØRING ANVISNING

Påføring anvisning for Drywood Husmaling

Det er viktig at underlaget er tørt, rent, støv- og fettfritt. Vær derfor nøye med rengjøringen før maling arbeidet starter. Informasjonen i denne påføringsanvisingen er basert på riktig teknisk utførelse og løsninger.

Tidligere behandlet treverk

Vaskes med kraftvask. Tips! Spyl vinduene før påføring og rett etter påføring av kraftvask, for å unngå skjolder. Løs maling fjernes med skrape eller stålbørste. Mål fukten i treverket om mulig. Alt bart treverk pusses for å løsne fiber og grunnes med Mesterens husgrunning. Påfør 2 strøk Mesterens husmaling ( ca. 120-130 microns, tørrfilm). I praksis betyr dette at 10 liter skal dekke ca. 70 kvm, noe avhengig av underlaget (brukes det mindre enn dette, legges det på for lite maling). Endeveden skal alltid påføres 3-4 strøk maling (vått i vått). Det skal påføres 3 strøk Mesterens husmaling på værutsatt kledning, samt sør-vegger for best værbestandighet.

Nytt treverk/ubehandlet treverk

Treverk som har stått lengre en 4 uker vaskes med husvask (ikke nødvendig med kraftvask). Løse eller misfargede fiber fjernes med stålbørste. Sprøyt på sopp- og algedreper. Spyles ikke av – skal tørke på veggen. Alt bart og ubehandlet treverk skal grunnes med Mesterens Husgrunning. Påfør 2 strøk Mesterens husmaling ( ca. 120-130 microns, tørrfilm). I praksis betyr dette at 10 liter skal dekke ca. 70 kvm, noe avhengig av underlaget (brukes det mindre enn dette, legges det på for lite maling). Endeveden skal alltid påføres 3-4 strøk maling (vått i vått). Det skal påføres 3 strøk Mesterens husmaling på værutsatt kledning, samt sør-vegger for best værbestandighet.

Dørblader, utemøbler, vindusrammer og gelender andre slette høvlede flater

Vask ned med Husvask m/ soppfjerner på elementene som skal males. Løs maling fjernes med skrape. Slip godt med finkornet pussepapir (120-150) på alle flater. Viktig for god vedheft. Vær oppmerksom på fuktproblematikk. Alt utvendig bart treverk grunnes med Futura Aqua Primer. Påfør 2-3 strøk med Teknos Futura Aqua i ønsket glans. Det skal påføres 3 strøk Teknos Futura Aqua på værutsatte vinduer, samt på sørsider for best værbestandighet. Husk at endeveden på belistning ned mot vannbrettet også skal males.